top of page

WERKWIJZE

Pieter Oostra is een timmerman met meer dan 30 jaar ervaring met fijntimmerwerk en restauratie. Er wordt gewerkt vanuit de ruime werkplaats in pakhuis Het Veem te Amsterdam. Het timmerbedrijf is gericht op maatwerk en kwaliteit. U kunt terecht voor kleine klussen zoals het vervangen van een raam of de restauratie van een voordeur, of omvangrijk werk zoals een nieuwe trap of de renovatie van het gehele geveltimmerwerk.

Kwalitatief timmerwerk

Mijn bedrijf is gericht op een ambachtelijke manier van werken. In de werkplaats in pakhuis Het Veem staat een uitgebreid machinepark, maar ook handwerk komt er aan te pas. Hierdoor kan ik in de meest uiteenlopende bouwstijlen werken met praktisch iedere detaillering. Ik ben, in tegenstelling tot de meeste timmerfabrieken, niet gebonden aan standaard details. Dit komt zoal goed tot zijn recht bij renovatie van karakteristieke kozijnen. Ook lijsten en leuningen kunnen worden bijgemaakt in een identiek profiel. Ik kan bijvoorbeeld een nieuwe trap maken met de detaillering van een bestaand trappenhuis. Deuren kunnen gemaakt worden in vrijwel iedere stijl, per stuk of in serie. Kijk voor voorbeelden bij PROJECTEN.

Milieubewust

Ik streef ernaar milieu-vriendelijk te werken. Zo werk ik veel met Europees lariks, een houtsoort die zeer geschikt is voor kozijnen. Wanneer ik tropisch hardhout gebruik, is dat uitsluitend met milieukeurmerk (FSC of PEFC).

Restauratie

Bij restauratie richt ik me hoofdzakelijk op geveltimmerwerk (zoals ramen en kozijnen, deuren en lijstwerk) en het interieur. Bij interieurrestauratie werk ik samen met meubelrestauratoren. Om zoveel mogelijk recht te doen aan de historische waarde van een gebouw doe ik gedegen onderzoek naar de situatie ter plekke. Een belangrijk uitgangspunt is om zoveel mogelijk historisch materiaal te behouden. Liever een goede plaatselijke reparatie dan meteen het hele bouwonderdeel vervangen.

 

Indien er toch verrotte of ontbrekende delen moeten worden verniewd, dan worden profileringen en houtverbindingen nauwkeurig gekopieerd. In de werkplaats kunnen diverse bouwonderdelen worden gerestaureerd. Dit deel van een restauratieklus wordt ook vaak door aannemers aan mij uitbesteed. Voor voorbeelden kunt u kijken bij PROJECTEN.

Oostra, vervaardigen eiken spiltrap
Timmerwerkplaats Oostra
Oostra, restauratie bovenlicht
Timmerwerkplaats Oostra
Oostra, plaatsing trap
Oostra, restauratie bovenlicht

Achtergrond

Met Oostra Timmerwerk en Restauratie zet ik maatschap Debets en Oostra voort, na het overlijden van mijn compagnon Frans Debets, met wie ik tot 2011 samenwerkte. In 1988 zijn we gestart met een timmerwerkplaats in Amsterdam. We legden ons toe op "milieuvriendelijk timmerwerk waarbij maatwerk vereist is". Langzamerhand zijn we ons meer gaan specialiseren in restauratie. Dit sloot goed aan bij onze interesse en ambachtelijke manier van werken. Later zijn daar ook interieurrestauraties bijgekomen. De opdrachtgevers voor wie we de afgelopen jaren hebben gewerkt zijn zowel particulieren als aannemers, restauratoren en instellingen.

Werkwijze

Gewoonlijk kom ik eerst bij u langs om de mogelijkheden met u te bespreken en te kijken wat ik hierin voor u kan betekenen. Dit is kosteloos en geheel vrijblijvend. Meestal kan ik hierna een richtbedrag geven, een globale inschatting van de kosten.

 

Het kan zijn dat u aan de hand van dit bedrag besluit tot een andere uitvoering van het timmerwerk. Is de uitvoering bepaald dan kan daarna een definitieve (vrijblijvende) offerte gemaakt worden. Als het gaat om het maken van deuren, lijsten of ander 'los' timmerwerk dan heb ik meestal genoeg aan enkele foto's of een tekening om een offerte te maken.

 

De uitvoering wordt in overleg met u bepaald. Een deur kan bijvoorbeeld gemaakt worden naar uw ontwerp, of de details kunnen naar uw idee worden aangepast. U heeft uw wensen, terwijl ik mijn ervaring met soortgelijk werk en de technische mogelijkheden naar voren kan brengen. Het is leuk om zo tot een optimaal resultaat te komen. Voorop staat altijd, zowel bij eenvoudige als grotere projecten, het afleveren van goed en mooi werk. U mag hoge kwaliteit verwachten.

Samenwerking

Oostra timmerwerk en restauratie is een eenmanszaak, maar aan veel projecten werk ik met meerdere mensen samen. Ik heb een netwerk van collega zelfstandigen, ieder met zijn eigen specialisatie. Zo werk ik bij interieurrestauratie vaak met meubelrestauratoren, een houtsnijdersatelier en een draaier en bij grootschalige renovatie met collega timmerlieden en aannemers. Zo kan per klus een team van deskundige vaklieden worden samengesteld.

Als het om andere houtbewerkers gaat: timmerlieden, restauratoren, houtsnijder of draaier, dan loopt het contact gewoonlijk via mij. U krijgt één rekening. Zijn er voor een klus ook andere vaklieden nodig, (loodgieter, stuccadoor, etc.) dan kan ik u meestal in contact brengen met ervaren vakmensen met wie ik in het verleden succesvol heb samengewerkt. Zij regelen hun werk dan direct met u, uiteraard in goed overleg met de andere vaklieden. U krijgt van hen een aparte rekening. Bedrijven met wie ik regelmatig samenwerk zijn o.a.: Timmerbedrijf Koster en Bruin www.jaapkosterenanneloesbruin.nl, Atelier Jurjen Creman www.folkerscreman.nl, Aannemersbedrijf vof. Varne www.varne.nl.

Kijk voor voorbeelden van gerealiseerde projecten bij:

bottom of page